MARCOS MORAU & CARMENS NYE KLÆDER

BRAGT I KRISTELIGT DAGBLAD 5. OKTOBER 2018

Du kan få brug for tænkehatten til Den kgl. Ballets nye helaftensforestilling ”Carmen”. Den har mere ironi end inderlighed.

⭐ ⭐ (2 ud af 6 stjerner)

”Close, but no cigar” får man lyst til at sige om ”Carmen”, Marcos Moraus helaftensforestilling på Det kgl. Teater, der helt bogstaveligt og desværre også i overført betydning er en bilulykke i langsom gengivelse.

Moraus Carmen er hverken Prosper Mérimées eller Georges Bizets men den franske chanson-komponist Charles Dumont og Edith Piafs, hvis lidet kendte ballade fra 1961, ”Carmen’s Story”, helt konkret åbner aftenens anden del og åbenlyst er udgangspunktet for Mouraus sceneidé: ”I det store filmstudie; på settet, er de allesammen; de to stjerner, skuespillerne, instruktøren og producenten, dekoratørerne og assistenterne; og flokken af statister. De skal filme første scene af Carmens nye film. Nogen råber: ”Stilhed! Vi filmer.”

Med et kamerahold på scenen projekteres close-ups og panoramaer i bedste Peter Sellars-stil op på det kæmpelærred, der fylder halvdelen af sceneåbningen. Danserne kommunikerer – og her mener jeg ikke mindst taler – direkte med kameraet, der også rettes mod publikum, og undersøgelsen kredser om spørgsmålene, hvem er Carmen – og er der en Carmen i salen?

En dekonstruktion af kærlighedstragedien, kvindefiguren og Bizets musik – og en videre undersøgelse af motiver og udtryk for spansk kultur – som Morau beskriver som ”ustruktureret”, men hvis nærmest skematiske gennemgang af alle kendte typer konventionsbrud ikke byder på nyt, og hvis idémateriale ikke kan bære en helaftensforestillings format.

Ironien gør det ikke ud for inderligheden, distancen gør det ikke for dybden, og latterliggørelsen gør det ikke for lidenskaben

Tager du tænkehatten med i teatret, kan du afkode brugen af S/H i den filmiske fremstilling kontrasteret med en technicolour-farvet sceneverden og identificere et par halvhjertede henvisninger til Velázquez og Goya, Almodovar og Fellini. Måske følge en Baudrillardsk analyse af medier, simulation og hyperrealitet, mens Jón Axel Franssons tyggegummibobleblæsende toreador på karruselhest rider gennem høje skylag, men på scenen pilles ned af sin rytterpiedestal?

Close, but no cigar. Esther Lee Wilkinson som pukkelrygget, aldrende Betty Boop-figur med morderiske intentioner.

Forestillingen bærer præg af at være leget frem i improvisation – danserne er herligt levende – men skalaforholdet mellem Moraus fragmentariske iagttagelser og beskrivelser af Carmen-ikonet og en helaftenforestilling med det store udtræk af orkester, dansere og Gamle Scene er grotesk skævt. Ironien gør det ikke ud for inderligheden, distancen gør det ikke for dybden, og latterliggørelsen gør det ikke for lidenskaben.

Det er selvfølgelig kunstens opgave at eksperimentere, tage chancer, søge nye erkendelser og nye udtryk, men i alvorlige sparetider som disse, hvor Den kgl. Ballet også er under pres, er det halsløst at betro en af et helt teaterårs kun to nypremierer til en koreograf på baggrund af et mindre værk skabt til Dansk Danseteater og en håndfuld forestillinger til bl.a. Skånes Dansteater, Göteborg Operans Danskompani, Ballet de Lorraine og Carte Blanche Norway. Det er den genre – og division – vi er i.

Det var også en fejlsatsning, hvor balletmester Nikolaj Hübbe som ansvarlig kunstnerisk leder tidligere i processen burde have grebet ind med en opfordring til Marcos Morau om at skære ”Carmen” til måske 45 minutter, alternativt skrotte den helt og sætte en af de gamle travere på plakaten som erstatning.

Hun har jo ikke noget på.

Carmen. Idé og iscenesættelse: Marcos Morau. Det kgl. Teater, København, Gamle Scene. Til 1. november.

Foto 1: Kizzy Matiakis med corps de ballet. Fotograf: Per Morten Abrahamsen.
Foto 2: Esther Lee Wilkinson. Fotograf: Per Morten Abrahamsen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.